lørdag 30. oktober 2010

Svalbards historie i årstall: 1630-1635

I årene 1630-1635 når hvalfangsten på Svalbard sitt høydepunkt. Det oppstår konflikter mekllom franske og nederlandske hvalfangere.

Se boken "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen) for "alt" som har skjedd på Svalbard fra tidenes morgen til i dag.

fredag 29. oktober 2010

Tundraklubben til banken med penger fra TV-aksjonsmiddagen


De store barna i Tundraklubben er klar til å gå inn i banken og levere de 12.351,50 kroner som kom inn under TV-aksjonsmiddagen til TV-aksjonen 2010!!

torsdag 28. oktober 2010

Sør-Spitsbergen nasjonalpark

Sør-Spitsbergen nasjonalpark er Norges største nasjonalpark og dekker den sørlige delen av  Spitsbergen - sør for Bellsund og Van Keulenfjorden. 

Nasjonalparken omfatter områdene Wedel Jarlsberg Land, Torell Land, Dunøyane og Sørkapp Land, samt kyststrøkene rundt disse.

Landskapet har spisse, alpine fjellformasjoner, kystsletter og isbreer. Innlandsområdene har store bresystemer og landarealet er i stor utstrekning dekket av evig is.

I Gåshamna har det vært gravd ut et 1600-tallsanlegg for hvalfangst, og i Recherchefjorden i nord har det vært utgravninger foretatt av norske og russiske arkeologer. Det er også kulturminner fra overvintringsfangst, gruvedrift, turisme, forskning og fra andre verdenskrig.

Les mer om nasjonalparker på Svalbard
Svalbards nasjonalparker


Kilder
Direktoratet for naturforvaltning
Stein P. Aasheim: "Norges nasjonalparker: Svalbard"
Wikipedia

Reinsdyrets underkjeve kokes og reingjøres og leveres til sysselmannen for registrering


Som for alle andre jegere på Svalbard, må reinsdyrets underkjeve kokes og reingjøres og leveres til sysselmannen for registrering, aldersbestemmelse m.m. Her er noen fra "jaktlaget" på sysselmannskontoret.

onsdag 27. oktober 2010

Fossilutgravinger på TV

Førstkommende torsdag (28.10.2010) vil det vil bli en oppsummering av utgravingen i regi av Jørn Hurum og Øglegraverne fra oppstarten i 2004 og frem til i dag på Schrødinger spesial på NRK1.


Spitsbergen Travel er en av hovedsponsorene for utgravingene, og har arrangert turer til utgravingsområdet. Gjestene fikk møte øglegraverne og se dem i sving med verktøy og gips. Disse turene har vært en stor suksess både blant barn og voksne.

Se våre tidligere blogginnlegg om øgleutgravingene her:
Spennende øglefunn
Følg øgleutgravingene live!

Isfjorden på Spitsbergen



De karakteristiske fjellene i Isfjorden på Spitsbergen får et skjær av noe uvirkelig når de bades i tåke, sol og skygger. Dette bildet er tatt en høstettermiddag under en båttur med MS Langøysund til Pyramiden og Nordenskiöldbreen under mitt første besøk på Svalbard. Er det rart man forelsker seg i dette stedet? Å dra på tur innover Isfjorden er virkelig som å bevege seg i et eventyrlandskap. Man blir ydmyk i møte med dette landskapet.

Barna i Longyearbyen på reinjakt for TV-aksjonen



I det siste har vi vist dere en del bilder fra prosjektet Aksjon Miljømat og fra Polarflokken barnehages innsamling for TV-aksjonen. Som dere alt vet, var barnehagen på reinjakt og ble da filmet av NRK. Dette er NRKs fantastiske video. Den er bare helt herlig!

lørdag 23. oktober 2010

Reinsodd laget av egenjaktet rein


Kortreist mat!! Små og store koser seg med reinsodd laget av egenjaktet rein , solgt til inntekt for tv-aksjonen.




Reinjakt m.m. er også en del av profilen i prosjektet Aksjon Miljømat: kortreist mat, og å lære om naturen, økologien og hva det er naturlig at vi kan høste av rundt oss. Barnehagen har også drevet med egendyrkning, agurker og annet i sommerhalvåret. Ganske eksotisk her oppe ved Nordpolen.



NRK var i Longyearbyen en hel uke og fulgte bl.a.Polarflokken barnehage på reinjakt og filmet TV-aksjonsmiddagen med salg av reinsodd og loddsalg til foreldre og venner. Det kom inn over 12.000 bare den dagen!

NRK var også rundt og filmet andre ting knyttet til TV aksjonen. Dette fordi Longyearbyen er på topp i Norge når det gjelder  inntekter til TV-aksjonen.

fredag 22. oktober 2010

Flyktningen Gullhår som søker husrom og mat hos de tre bjørnene


I forbindelse med TV-aksjonen ble det arrangert en TV-aksjonsmiddag med reinsodd av egen rein, solgt til inntekt for TV-aksjonen til barn, foreldre, besteforeldre, søsken osv. Etter middagen dramatiserte barna stykket "Flyktningen Gullhår som søker husrom og mat hos de tre bjørnene".

torsdag 21. oktober 2010

Nasjonalparker på Svalbard

Svalbard har sju nasjonalparker, deriblant Norges største: Sør-Spitsbergen nasjonalpark. Disse nasjonalparkene er en viktig del av Norges nasjonalarv, som kommende generasjoner har krav på å få oppleve.

Nasjonalparkene er opprettet for å ta vare på store og verdifulle naturområder – fra hav til fjell. Over halvparten av landarealet på Svalbard er undergitt en eller annen form for områdevern. De vernede områdene er fordelt på seks naturreservater, et geotopvernområde, sju nasjonalparker og 15 fuglereservater.

For en inngående beskrivelse av Svalbards nasjonalparker anbefaler vi Stein P. Aasheims bok "Norges nasjonalparker: Svalbard".


Les mer om nasjonalparker på Svalbard


Norges nasjonalparker på fastlandet

Norges nasjonalparker på fastlandet omfatter Blåfjella-Skjækerfjella, Breheimen, Børgefjell, Dovre, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Femundsmarka, Folgefonna, Forollhogna, Gutulia, Hallingskarvet, Hardangervidda, Jostedalsbreen, Jotunheimen, Junkerdal, Lierne, Lomsdal-Visten, Møysalen, Ormtjernkampen, Rago, Reinheimen, Reisa, Rondane, Saltfjellet-Svartisen, Seiland, Sjunkhatten, Skarvan og Roltdalen, Stabbursdalen, Varangerhalvøya, Ytre Hvaler, Øvre Anárjohka, Øvre Dividal, Øvre Pasvik og Ånderdalen.


Kilder
Direktoratet for naturforvaltning
Stein P. Aasheim: "Norges nasjonalparker: Svalbard"
Wikipedia

onsdag 20. oktober 2010

Reinslakting: Hvor kommer reinkjøttet fra?


Tilbake i barnehagen får alle barna lære om reinslakting og hvor vi får reinkjøttet fra. Reinen har levd et fritt og godt liv ute i naturen før den blir til nytte for oss mennesker. På samme måte som mange andre steder i verden.



De største barna var med på reinjakt. Bukken ble skutt i Adventdalen.

Senere ble det i forbindelse med TV-aksjonen arrangert en TV-aksjonsmiddag med reinsodd av egen rein, solgt til inntekt for TV-aksjonen til barn, foreldre, besteforeldre, søsken osv.

tirsdag 19. oktober 2010

Aksjon Miljømat: Reinjakt på Spitsbergen


De største barna er med på reinjakt. Bukken ble skutt i Adventdalen, NRK henger med... Jegeren forklarer.

NRK var i Longyearbyen en hel uke og fulgte bl.a.Polarflokken barnehage på reinjakt og filmet TV-aksjonsmiddagen med salg av reinsodd og loddsalg til foreldre og venner. Det kom inn over 12.000 bare den dagen!


NRK var også rundt og filmet andre ting knyttet til TV aksjonen. Dette fordi Longyearbyen er på topp i Norge når det gjelder inntekter til TV-aksjonen.

Reinjakt m.m. er også en del av profilen i prosjektet Aksjon Miljømat: kortreist mat, og å lære om naturen, økologien og hva det er naturlig at vi kan høste av rundt oss. Barnehagen har også drevet med egendyrkning, agurker og annet i sommerhalvåret. Ganske eksotisk her oppe ved Nordpolen.

Utsikt over Svea

Har du lurt på hvordan det ser ut i Svea, der det meste av kullet på Svalbard utvinnes? Via dette 360 graders-kameraet kan du se live overføring fra Svea:

Webkamera fra Svea

mandag 18. oktober 2010

Hornsund - sørligste fjorden på Spitsbergen

Hornsund er den sørligste fjorden på Spitsbergen. Om våren er det gode sjanser for å få se isbjørn her. Bjørnene bruker isfjellene som utgangspunkt for sin jakt.

I dette vakre fjordområdet, der isbreene kalver og fuglefjellene summer av liv, pågår mange forskningsprosjekter; et av dem utforsker hvilke krepsdyr som inngår i alkenes diett, og hvor lange avstander de må fly til matfatene.

Blues: Dark Season Blues 21.-24. oktober

Bluesfestivalen Dark Season Blues går av stabelen 21.-24. oktober. Det er Longyearbyen Bluesklubb som er vertskap for denne særdeles stemningsfulle bluesfestivalen.

Konsertene avholdes på den tiden av året hvor blues er på sitt beste: i mørketiden, i blåtimen.

søndag 17. oktober 2010

Svalbards historie i årstall: 1613 Hopen oppdages

Den langstrakte og avsidesliggende Svalbard-øya Hopen oppdages av den britiske kapteinen Thomas Marmaduke. Han oppkaller øya etter skipet sitt, "Hopewell".

Boken "Hopen - ishavsøy og meteorologisk stasjon" av Oddmund Søreide har mange beskrivelser av livet på Hopen. (På forsiden er det en skrivefeil: Det står "meterologisk" i stedet for "meteorologisk, en vanlig skrivefeil)

Se boken "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen) for "alt" som har skjedd på Svalbard fra tidenes morgen til i dag.

torsdag 14. oktober 2010

Rekonstruksjon av en norsk fangststasjon på Svalbard


Interiør fra rekonstruksjonen av en norsk fangststasjon. Foto: Halvor Rønning

Bildet er gjengitt med tillatelse fra www.svalbardmuseum.no

søndag 10. oktober 2010

Billig overnatting i Longyearbyen

Ser du etter billig overnatting i Longyearbyen på Spitsbergen? Da er "Gjestehuset" - eller Spitsbergen Guesthouse - stedet for deg. Spitsbergen Guesthouse er et prisgunstig og svært populært overnattingssted øverst i Longyearbyen. Det erfarne vertskapet gjøre sitt beste for at du skal trives, og deler gjerne sin kunnskap om Svalbard med deg.

I 2011 åpner Spitsbergen Guesthouse 1. mars.

I de tre tradisjonsrike bygningene er det 75 rom med totalt 136 senger fordelt på enkelt-, dobbelt- og trippelrom. det finnes også to leiligheter som hver har plass for fire personer.

Les mer om Gjestehuset Spitsbergen Guesthouse på Spitsbergentravel.no

Har du overnattet på Spitsbergen Guesthouse?

torsdag 7. oktober 2010

Olav Gjærevoll og Olaf I. Rønning: Svalbardblomster

Over 50 forskjellige arter i flotte fargebilder med beskrivelse av utbredelse og egenskaper.
Finnes i engelsk, tysk og norsk versjon.

Litteratur om Svalbard

De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge blant når det gjelder polarlitteratur.

mandag 4. oktober 2010

Longyearbyen havn - 5 måneder på 2 minutter



Time lapse-video (hva heter det på norsk?) av havna i Longyearbyen - 5 måneder på 2 minutter.

søndag 3. oktober 2010

Feir jul på Spitsbergen!

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen gjentar suksessen og ønsker velkommen til juleåpent hotell. Glem stress og travle juleforberedelser.

På Svalbard kan du la julestemningen sige inn over deg mens du nyter den magiske polarnatten med julesnø, tindrende stjerner og dansende nordlys på en krystallklar polarhimmel.

Vi kan friste med spennende aktiviteter som snøscootersafari, beltevognsafari, nordlysaften og bysightseeing. For barna blir det egne aktivitetstilbud.

Program
Program for jul og nyttår 2010 kan du lese her (pdf).

lørdag 2. oktober 2010

Svalbards historie i årstall: 1194

I 1194 ble "Svalbardi fundinn", ifølge en islandsk annal. Dette funnet av Svalbard har imidlertid ikke blitt verifisert av forskerne.

Se boken "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen) for "alt" som har skjedd på Svalbard fra tidenes morgen til i dag.