fredag 30. juli 2010

Isbading på Svalbard



Isbading på Svalbard ... vannet skal ifølge fotografen ha vært 3 grader varmt. Nesten lunka, med andre ord.

torsdag 29. juli 2010

Spitsbergen Guesthouse

Spitsbergen Guesthouse er et komfortabelt og rimelig overnattingsalternativ, beliggende øverst i Longyeardalen, ved foten av breer og fjell. Stedet er et ypperlig utgangspunkt for turer til fots, på ski eller med scooter, sommer som vinter.

Spitsbergen Guesthouse

tirsdag 27. juli 2010

Øglegravere ved foten av Janusfjellet på Svalbard

Fra 2. til 18. august reiser fjorten norske øglegravere til foten av Janusfjellet på Svalbard på jakt etter levninger av forhistoriske sjøskapninger fra juratiden.

http://www.forskning.no/svalbard/ vil du kunne følge ekspedisjonen gjennom direkte videooverføringer fra utgravingsstedet. Sidene lanseres 3. august.

tirsdag 20. juli 2010

Festivaler og konserter i Longyearbyen

Det arrangeres en rekke festivaler og konserter i Longyearbyen. Kom til Svalbard og møt oss som bor her.

Merk deg disse begivenhetene og datoene i 2010:
  • Ølfestival – slutten av september
  • Dark Season Blues 21.-24. oktober
  • Kunstpause medio november

mandag 19. juli 2010

Spitsbergen Expedition Cruise

I løpet av en intens uke får du oppleve Svalbards spektakulære natur og dyreliv.

Med MV Polar Star seiler vi til Svalbards nordlige og østlige strøk. Her er stillheten overveldende og landskapet storslått.

Les mer om Spitsbergen Expedition Cruise

fredag 16. juli 2010

Er isen hvit?



Det er fascinerende å se den enorme variasjonen av blåfarger i isformasjoner, som man for eksempel finner på Svalbard. Se nøye på dette bildet. Blått er ikke bare blått, men en uendelig rekke blåfarger på en stor skala som også strekker seg mot det grå og det grønne i mange tilfeller. Det samme med is i andre sammenhenger. Man tenker som oftest på at isen er hvit, men "hvit" i denne sammenheng har også en stor skala gjennom grått og blåskjær. Vi tar ofte farger for gitt uten å se nærmere på dem. Snøen er hvit; isen er hvit; himmelen er blå; gresset er grønt. Men virkeligheter er mer komplisert. Kunstnere ser dette fordi de har trent opp øynene til å se alle nyansene. Tør du åpne øynene og se skjønnheten som er rundt deg?

Russisk kullkraftverk i Barentsburg på Svalbard pålagt strenge rensekrav

NRK Nordnytt melder at det russiske kullkraftverket i Barentsburg på Svalbard nå blir pålagt strenge rensekrav av norske myndigheter.

Kraftverket har vært en stor forurenser. Nå skal utslippene av støv og sot, nitrogen, svovel og tjærestoffer begrenses kraftig.

Til NRK sier miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen på Svalbard: – Dette er uhyre viktig. Vi får nå redusert utslippene fra Barentsburg som har vært noen av de verste vi har hatt her på Svalbard.

De eneste kullkraftverkene på norsk jord finnes på Svalbard. Det går årlig med drøyt. 25.000 tonn kull til kullkraftverkene i Longyearbyen og Barentsburg. Energiproduksjonen gir både strøm og varme til gruvedriften og til bosetningene.

Les mer på NRK Nordnytt

torsdag 15. juli 2010

torsdag 1. juli 2010